Projekt täckbark mellan grönsakslandets rutor

2 May 2014 22:42

God kväll!
Ännu har jag inte sått några grönsaker, och det börjar ju bli hög tid. Men jag vill förbereda ordentligt! Dels så vill jag verkligen göra allt för att minimera sniglar och ogräs bland säsongens grödor, och dels så vill jag göra ett gediget arbete nu så att det kanske blir mindre framöver – både i sommar, nästa år och kanske ännu längre! Jag planerar också att göra ett bättre efterarbete i höst, eller så snart en yta jord har gjort sitt för denna säsong. Då ska jag inte låta jorden ligga bar och öppen för flygande ogräs, utan täcka med plast/pressening inför nästa år.

Det jag gjort idag är att hacka och räfsa i jorden mellan rutorna, alltså i gångarna. Rensat bort alla rötter jag kunde hitta och slängt bort småstenar etc. Sedan skar jag till bitar av kartong och la ca 10-15 cm ner, och därefter la jag på ett ganska tjockt lager täckbark. Det går åt rätt mycket, på bilderna medan har jag använt två påsar täckbark, alltså 100 liter. Kommer få köpa mer!

Ett litet projekt som jag tänkte ge till Richard är att bygga på en träkant på några av rutorna, vet inte om det syns på bilderna men det är flera som är “öppna” mot stenplattorna och häcken där bakom. Tanken är att rama in alla helt (så att det blir som pallkragar), lyfta bort alla stenplattor, gräva bort så mycket rötter som möjligt (kirskålen är hopplös!) och så fylla i med kartong/markduk och så täckbark. Kommer gå åt en hel del, men det får det vara värt!

Jag ska fortsätta gräva upp runt alla rutor och lägga bark mellan. I den vänstra gången växer det tätt med smultronplantor just nu men jag kommer att flytta dem. Annars kommer de göra så att ogräs och framför allt sniglar fortsätter att frodas för nära de kommande grönsakerna. Även hallonen och bärbuskarna ska få täckbark som sagt, men orkade inte idag.

Det är så roligt och tillfredsställande att se resultatet av slit i trädgården. Prydligt, raka kanter.. Mmm I like it!

Här är “före”-bilden:

20140502-223412.jpg

Work in progress..

20140502-222123.jpg

20140502-222159.jpg

Och såhär prydligt blir det!
20140502-222221.jpg

20140502-222252.jpg

Jag strödde även ut lite bark under krusbärsbusken. Har läst att gräs och ogräs som växer in runt bärbuskars rötter snor näring från dem och då blir det kanske färre bär.

20140502-222330.jpg

Ska bli roligt när jag äntligen sått lite grönsaker..! Men jag har i alla fall massor planteringsjord nu och även lite gödsel redo. Vill bara få iordning mer med täckbarken innan jag kör igång. Då hinner kanske salladsplantorna som jag har i drivbänken hemma på fönsterblecket växa till sig lite mer också. Och kanske att jag ska lyckas köpa koppartejp för att ytterligare stärka skyddet mot sniglar! Täckbark, koppartejp och små nedgrävda skålar med öl i kanterna här och där borde väl göra susen?!

Kategori: Stugan,Trädgård och växter

Tags: , ,

1 Comment Lämna en kommentar

  • 1. Becka.nu » Årets e&hellip  |  29 September 2014 at 14:24

    […] med trädgårdslandet hela våren. Alltså grundarbetet. Grävde bort ogräs till förbannelse, la massor wellpapp och kartong en bit ner och sedan täckbark ovanpå. Jag flyttade massor smultronplantor. Grundade varje odlingsruta med blött tidningspapper och på […]

Lämna en kommentar

(required)

(required), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Hej!

Hej! Jag heter Rebecka. Becka.nu handlar om mitt liv - min vardag, min man Richard och våra barn Samuel och Isabella, om hus & trädgård och tvåbarnskaoset!

Till vardags arbetar jag med kommunikation och teknologi på en global digital byrå i centrala Malmö. Tidigare bestod mitt liv även av resor till världens alla hörn, men i juli 2014 föddes unge nr 1 och i maj 2016 damp nästa mirakel ner. Så nu handlar mitt liv och bloggen mest om kidsen och vår vardag som nyblivna husägare i fina Lomma :)

Kontakta mig på becka [at] becka.nu

Sök på Becka.nu

Följ Becka.nu

bloglovin

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

RSS

Statistik

Online nu:
Idag:
Denna vecka:
Denna månad:

Länkar