Husets framsida: soptunneskydd OCH cykelskjul?

26 January 2017 22:17

Min pappa är ju gullig. Han skrev en lång kommentar efter mitt förra inlägg om husets framsida, och skickade även en bild via mail med förslag på lösning, som såg ut såhär:

170126-001

Det var ett fint förslag! Jag är dock mest sugen på en ligusterhäck istället för staket. Iofs mycket snabbare och lättare (och billigare) att sätta upp ett staket. Men en ligusterhäck blir grönare och ramar in huset ännu mer. Vad gäller soptunnornas skydd så har jag nog tänkt att de ska stå utåt mot gatan båda två som de redan gör idag, mest för att utrymmet mellan soptunnor och vägg ska vara så stort som möjligt. För jag skulle kanske vilja ha ett tak över cykelstället.. Det är 4,5 meter från husväggen till gatan, så det borde få plats cyklar (ca 180 cm långa), en öppning på ca 150 cm och så soptunneskydd på 120 cm. Cykelstället skulle kunna antingen bara ha ett väldigt enkelt tak ut från väggen, eller vara mer av ett skjul med flera stolpar. Beror lite på storlek. Hmm. Vi skulle ju egentligen vilja få plats med både cyklar och liten cykelvagn utomhus, om vi ska få plats med bilen i garaget alltså.

Nu har jag bara snabbt klippt & klistrat och ritat snabbt, så perspektiv och mått är inte klockrena, men tänk er något sånt här (obs inte alls lika snyggt som min pappas skiss):

170126-002

För soptunneskyddet har jag också tänkt att det kanske inte alls ska vara i trä, det skulle kunna vara armeringsjärn/metall och att vi planterar murgröna som snabbt växer upp och gör hela soptunneskyddet alldeles grönt. Tänk er en korsning av dessa två bilder:

170126-003

Det klurigaste är dock lösningen för cykelförvaring. Blir det snyggt med ett tak? Får det plats? Ett “riktigt” cykelskjul blir ju jättestort och klumpigt och det kan vi inte ha. Det får nog bli något ganska enkelt mer i stil med de två övre bilderna i nedan kollage, även om jag önskar att vi hade haft utrymme för något större som de två bilderna längst ner. Hmmm.

170126-004

 

Vi får fundera vidare. Vi har inte bråttom. Dessutom måste vi mäta dels så att bilen över huvudtaget får plats i garaget (med tanke på de hyllor vi redan har i garaget alltså som vi inte tänkt göra av med) samt undersöka vad vi FÅR bygga. Man måste ju ha grannars tillåtelse om det är något närmre tomtgräns än 3,5 meter eller något sånt. Det borde inte vara ett problem, men man vet ju aldrig! Och jag vet inte ens om vi kommer lyckas köra in i garaget ordentligt om soptunnorna står precis intill gatan och bredvid garageuppfarten. Hmm hmmm hmmmm. Lite att fundera på. Men kul!

Kategori: Hus

Tags: , , ,

3 kommentarer Lämna en kommentar

 • 1. Anna  |  27 January 2017 at 07:26

  Kanske man kunde kombinera soptunneskydd och syleltak? För att inte ha så många olika konstruktioner på en liten yta. Det kunde ju vara ett tak med en öppning mot gatan för soptunnorna och en mot infarten för cyklarna. Och så gör man väggar om man vill av ribbor eller grönväxter.

 • 2. Gö  |  27 January 2017 at 13:04

  Jag föredrar också ligusterhäck, men hade svårt att rita en sådan. Hela vår tomt, när jag var liten, omgavs av liguster. När jag flyttade hemifrån var den på sina ställen kanske 1,5 m hög. Hjälpte till att klippa den ibland och kratta ihop spillet. (Klippningen utförde vi genom att först spänna upp snören för höjd och bredd, så att häcken skulle bli jämnt klippt.)
  Jag tycker soptunneskyddets öppning bör vara mot garageuppfarten och inte mot gatan. Obstinat, är jag.

  Anna! Kombinationen soptunneskydd/cykeltak ter sig mycket vettig!

 • 3. Becka  |  31 January 2017 at 13:05

  Hmmm. Njä. Alltså. Kombinerat tak på både sopskydd och cykelställ blir ju som en hel car port… det skulle bli väldigt “inbyggt” och antagligen inte så populärt hos grannarna, framför allt inte den granne vi är ihopkedjade med ;) Men jag håller med om att det skulle bli mer enhetligt. Fast soporna i sig behöver liksom inget tak. Jag vill bara inte se dem :) Vi får fundera vidare.

Lämna en kommentar

(required)

(required), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Hej!

Hej! Jag heter Rebecka. Becka.nu handlar om mitt liv - min vardag, min man Richard och våra barn Samuel och Isabella, om hus & trädgård och tvåbarnskaoset!

Till vardags arbetar jag med kommunikation och teknologi på en global digital byrå i centrala Malmö. Tidigare bestod mitt liv även av resor till världens alla hörn, men i juli 2014 föddes unge nr 1 och i maj 2016 damp nästa mirakel ner. Så nu handlar mitt liv och bloggen mest om kidsen och vår vardag som nyblivna husägare i fina Lomma :)

Kontakta mig på becka [at] becka.nu

Sök på Becka.nu

Följ Becka.nu

bloglovin

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

RSS

Statistik

Online nu:
Idag:
Denna vecka:
Denna månad:

Länkar