Projekt flytta soptunnor

13 March 2017 22:01

Åh, jag tänker på vad vi ska göra utvändigt med huset och trädgården hela tiden nu, haha. Jag vet att det inte är bråttom och att vi ska lägga ambitionsnivån lågt nu när vi har två småbarn. Men jag vill ändå tänka på vad vi kanske ska göra framöver i alla fall, det är så kul!

Vi skulle ju vilja flytta fram soptunnorna till tomtgränsen så att vi slipper dra fram dem till vägen de specifika dagar det är tömning. Dessutom står de lite dåligt nu på gammal knagglig asfalt så den ena rullar ut en liten biten osv. Vi har ju som sagt funderat på att göra någon lösning för dem nära garageuppfarten, MEN, vi har insett att då skulle vi egentligen behöva ta bort lite av den asfalt som ligger på uppfarten och det är ju inte gjort i en handvändning. Man kan säkert bryta upp asfalt med spett men för att få en rak kant mot gatan skulle vi iaf behöva hyra någon maskin med vass klinga för att skära där. Och sen är det ett stort projekt om vi även skulle vilja lägga marksten på hela uppfarten.

Dessutom har jag tänkt på att det egentligen vore bra om soptunnorna inte stod så nära själva garageuppfarten, för det hade varit smidigast om man kunnat bredda uppfarten lite och ha sten/plattor hela vägen från garaget och till där fönstret in till Isabellas rum går. Dvs ta bort lite gräsmatta till vänster om garageuppfarten och stenlägga. Då skulle man kunna ha bil eller cyklar där. Vore skönt att kunna ställa bilen på uppfart men inte blocka garageporten. Nu t.ex kan man inte riktigt ha bilen utanför garaget för då får man inte ut cykeln ur garaget utan att köra fram bilen. Och då sticker den ut på gatan. Vi har ju dessutom en väldigt lång bil (Volvo V40), ingen liten Volkswagen Polo längre liksom :)

Så nu har vi börjat fundera på om vi ska flytta ner soptunnorna på andra sidan, längre ner på gatan där vi redan har trädgårdskärlet. Då behöver vi inte göra något med asfalten utan behöver “bara” gräva bort en massa jord och bygga upp en liten mur och lägga plattor. Vi behöver ta bort lite Ölandssten men det finns en ganska bra linje i de nuvarande stenarna så att vi hyfsat smidigt hade kunnat höra det utan att behöva bygga en hel mur längs hela framsidan. För det orkar vi nog inte just nu.

Såhär ser ju garageuppfarten ut, inklusive ett påritat streck för att visa hur bred jag tänker att uppfarten helst skulle bli (senare projekt).

Och såhär ser det ut i andra änden av gatan där trädgårdskärlet står:

Utöver utrymmet för detta nuvarande kärl skulle vi behöva bredda med ca 150 cm för att få plats med de två större tunnorna, och gör man det åt höger kommer man ungefär fram till dessa stenarna, se vitt streck nedan:

Då skulle man alltså nog kunna bygga upp en ganska fin liten mur och lägga plattor på marken utan att det ser konstigt ut att ha kvar Ölandsstenen till höger. Särskilt om vi hittar några plattor i liknande stil och färg. Har mailat på en Blocket-annons om ljusbrun marksten, får se om de finns kvar. För att köpa helt nytt är dyrt (typ 20-40 kronor per sten, den marksten vi mailade på kostade 1,50 kr/st). Om jag skulle välja helt fritt hade jag velat ha en ljusgrå sten, men eftersom att plattorna både på vår entré vid ytterdörren och på baksidan är lite rödlätta/bruna skulle det vara OK att fortsätta i liknande färg.

Här är lite inspiration från andra villor i vårt område som har gjort just en liten mur/inramning för soptunnorna:

Prydligt!

Sen skulle man ändå kunna försköna soptunnorna litegrann om man vill, t.ex om man har något staket/nät/armeringsjärn bakom och låter murgröna växa på.. Men det känns inte lika nödvändigt om soptunnorna står på denna plats, eftersom att det är en nivåskillnad som gömmer dem mer. Vårt hus står ju på en liten höjd (vilket man kanske ser på bilden).

Sen behöver vi fortfarande fundera på hur vi ska göra med ev. häck/staket som skydd mot gatan. Jag vill alltså inte att det ska vara öppet rakt ut som det är nu, kidsen kan ju ramla rakt ner på gatan där vid Ölandsstenarna. Problemet med att plantera en häck är att det blir svårt utan att plocka bort all Ölandssten och bygga ny mur och fylla på med massor jord. Och det är ju lite större projekt. Så ett alternativ till ligusterhäck vore att sätta ett lågt staket. Kanske inte supersnyggt.. Jag är för övrigt inte jätteförtjust i Ölandssten, tycker inte att det är så vackert. Men det hade man också kunnat försköna lite genom att t.ex plantera “stenpartiväxter” som får breda ut sig lite kring de sluttande stenarna.. Typ såhär:

Hmmm. Ja. Lite att fundera på! Men kul :)

Godnatt!

Kategori: Hus,Trädgård och växter

Lämna en kommentar

(required)

(required), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Hej!

Hej! Jag heter Rebecka. Becka.nu handlar om mitt liv - min vardag, min man Richard och våra barn Samuel och Isabella, om hus & trädgård och tvåbarnskaoset!

Till vardags arbetar jag med kommunikation och teknologi på en global digital byrå i centrala Malmö. Tidigare bestod mitt liv även av resor till världens alla hörn, men i juli 2014 föddes unge nr 1 och i maj 2016 damp nästa mirakel ner. Så nu handlar mitt liv och bloggen mest om kidsen och vår vardag som nyblivna husägare i fina Lomma :)

Kontakta mig på becka [at] becka.nu

Sök på Becka.nu

Följ Becka.nu

bloglovin

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

RSS

Statistik

Online nu:
Idag:
Denna vecka:
Denna månad:

Länkar