Browsed by
Category: Renovering

Grind & brevlåda till framsidan

Grind & brevlåda till framsidan

Förra helgen fick vi leverans av ny vit postlåda och ny vit grind! Tyvärr så har vi inte fått leveransen av själva beslagssatsen till grinden, för att fästa den på grindstolpar alltså. Webbsajten vi hade beställt från råkade skicka fel sak (en till grind, i mindre format). Så vi väntar nu på att de ska skicka rätt paket. När grinden är fastmonterad så kan vi lägga de sista murstenarna och sen kan vi plantera häck! 


Titta så tjusigt med vit hög postlåda! Den står kant i kant med muren och är fastskruvad i en betongplatta på marken. Jag gillar den lite kantiga “hustak-designen” :) 


Grinden är en vit trägrind från Jabo, 140 x 100 cm. Tanken är att den ska stå en liten bit in från gatan, i linje med en rad av stenplattor. När ligusterhäcken har växt upp lite så kommer den nog att bli i lagom höjd med grinden. Eftersom att den ska planteras på ca 50 cm höjd över gatunivån (muren är ju 50 cm hög) så blir det nog peeerfekt om häcken hålls 50 cm hög till den 1 meter höga grinden :)

Nya muren på framsidan

Nya muren på framsidan

Nu är muren nästan helt färdig på framsidan! Den vänstra sidan ner mot soptunnorna blev 4 stenar hög och ganska exakt 50 cm hög (högre mur kräver bygglov). Den högra sidan upp mot garagefarten är 2-3 murstenar hög. Och det blir så tjuuuusigt! :) Väldigt stiligt intryck jämfört med de sluttande ölandsstenarna, tycker jag. Som påminnelse så såg det alltså ut såhär innan. Det ska ju fyllas på med jord och en ligusterhäck ska planteras (och det lär ju dröja minst 2-3 år innan den buskat till sig lite snyggt också), men det börjar ändå likna något färdigt! :)

Richard har även varit och köpt tryckimpregnerade grindstolpar och betongplintar, och idag levererades grinden. Det blir en 140 cm bred grind i vitt trä. Det kommer att förändra uttrycket på vår entré en hel del, men det ska bli väldigt skönt att få ett ordentligt skydd mot gatan. Barnen ska kunna gå ut genom ytterdörren utan att man ska behöva vara rädd för att de springer ut på vägen. Vi bor på en lugn gata men ibland kommer ändå bilar med lite för hög fart, och barn kan vara oberäkneliga och röra sig väldigt snabbt. Imorgon får vi även den nya postlådan. Spännande!

Projektet på framsidan artar sig!

Projektet på framsidan artar sig!

Jag återkommer med ett separat inlägg om den nya muren, men jag måste ändå ge en work-in-progress-rapport från vårt projekt på framsidan. Förutom de nya stenplattorna på uppgången till huset, så ska det ju bli en helt ny mur och en ligusterhäck. Så vad händer just nu då? Joooo, Richard har grävt bort massor jord och fått bort den enorma betongklumpen som postlådan var fastgjuten i. Helt sjukt, den vägde flera hundra kilo, Richard grävde och grävde och grävde, och drog till slut upp den med bilen. Vi fick låna en domkraft och en granne för att få upp den på släpet! Gabriel var här och hjälpte även till att flytta en pion, grävde en stor grop och planterade ner den närmre husväggen.

Richard har nu byggt hela muren på ena sidan (det blir SÅ snyggt!) och idag har han grävt bort jorden på andra sidan. Vi har även beställt en vit grind och en vit postlåda som förhoppningsvis levereras om några dagar.

To be continued!








 

Nya plattor vid husets entré

Nya plattor vid husets entré

Jag har inte visat vad som hänt på framsidan på sistone. Vi fick ju 5 ton sten levererat för ett tag sedan. Och sedan dess har Richard (med lite hjälp av min bror Gabriel) slitit och grävt och burit och fixat massor. Det är inte klart, men det artar sig med stormsteg!

Låt oss börja med att titta på de nya plattorna. Vi tog bort de rödbrun-murriga plattorna med ganska vassa stenar och ersatte med naturgrå, släta “Klassik”-betongplattor från S:t Eriks.

Så här såg det ut innan:

…eller såhär, om vi även ska räkna in Richards glada dans… ;)

Work in progress:

Och här, nästan klart, förutom sidostenarna..

Sen kom sidostenar på plats, i alla fall fram till kanten där det är utgrävt, där vi ska komma på en bra lösning för grindstolpe, ny postlåda med mera. Det ska också sandas med mer sättsand och vi ska kapa några plattor längst fram mot asfalten. Men det är redan ett riktigt lyft tycker jag. Ljusare och fräschare och passar huset. Framför allt kommer det att passa den nya grå muren. Hade sett lite konstigt ut att ha kvar de gamla plattorna med ny ljus mur.

To be continued! :)